Waarom is het van belang dat ik er op let een GKS-ticket te krijgen?

Alleen u kan ervoor zorgen dat dit systeem een effectief fraudebestrijdingsmiddel is door elke keer als u uw rekening nakijkt, er op te letten of u wel een GKS-ticket kreeg. Een GKS-ticket kan namelijk alleen worden afgeprint als de bestelling ook werkelijk door de controlemodule werd geregistreerd.

Door te controleren of uw ticket een GKS-ticket is, bent u dus zeker dat de bestelling door het systeem werd geregistreerd en dat de btw zal worden doorgestort. Eens geregistreerd, kunnen de gegevens namelijk niet meer veranderd worden.

Dit in tegenstelling tot bijvoorbeeld een “trainingsticket”.

Dat zijn tickets die met het systeem kunnen worden aangemaakt omdat men een nieuwe medewerker met de kassa leert werken. Als uw bestelling in een trainingsmodus zou worden ingetikt, kunt u dus probleemloos een ticket krijgen op het moment dat u de rekening vraagt. Maar zo’n ticket zal er niet uitzien als een GKS-ticket.

Andere vragen over dit thema

  • Een geregistreerd kassasysteem bestaat uit drie onderdelen: een gecertificeerde kassa, een fiscale datamodule (FDM) en een vat signing card (VSC).

    De kassa:

     

    De fiscale datamodule (FDM):

     

    De vat signing card (VSC):

    • wordt kosteloos verzonden door de FOD Financiën;
    • kan door de onderneming aangevraagd worden via de online GKS-toepassing.
    Lees meer
  • Naar aanleiding van de tariefverlaging van 21 % naar 12 % voor restaurant- en cateringdiensten (het verschaffen van dranken daaronder niet begrepen) met ingang van 01.01.2010, werd aan de sector een extra inspanning gevraagd voor de juiste rapportering van de verrichte handelingen.

    Bovengenoemd uitgangspunt heeft op het stuk van de btw-verplichtingen geleid tot de regelgeving met betrekking tot het geregistreerde kassasysteem in de horecasector.

    Lees meer
  • Het gebruik van een geregistreerd kassasysteem garandeert dat de correcte omzet wordt aangegeven voor de berekening van de belastingen en dat de btw, die de klant betaalt, wordt doorgestort naar de Schatkist.

    Het wel of niet moeten gebruiken van een GKS hangt af van het omzetcijfer van een bepaald type horecadiensten, zijnde de restaurant- en cateringdiensten. Elke horeca-uitbater die op jaarbasis minstens 25.000 euro uit restaurant- en cateringdiensten haalt, moet een GKS gebruiken. Concreet betekent het dat de absolute meerderheid van de traditionele restaurants en traiteurs met een GKS moeten werken.

    Eens de zaak een GKS in gebruik heeft, moet hij alle horeca-activiteiten via die kassa afrekenen. Dus ook die bestelling die de klant meeneemt naar huis.

    Hieronder ziet u een voorbeeld van een GKS-ticket. Dit ticket kan allerlei vormen aannemen maar bevat steeds volgende informatie:

    • Vermelding "BTW KASTICKET' in grote letters
    • Overzicht van de aangekochte producten, met vermelding van het btw-tarief
    • Ondernemingsnummer van de dienstverlener
    • Serienummer van de FDM (blackbox) en VSC (kaart)
    • Serienummer van de kassa
    • Verschillende controlegegevens

     

    Lees meer
  • Sinds 01.01.2014 is het reeds mogelijk vrijwillig een GKS in gebruik te nemen. Vanaf 01.07.2016 zou bijna elke inrichting die een GKS moet gebruiken, er één moeten hebben.

    Lees meer